… een blog over Cubanen, hun taal en cultuur?

… een blog over Cubanen, hun taal en cultuur?

Ik hoor je al denken: waarom een blog over Cubanen, “Cubaans” en het leven in Cuba?

cubanen, cubaans spaans, spaans uit cuba
100 % cuban@

Het antwoord is heel eenvoudig: er wordt wel héél veel onzin over Cuba en de Cubanen beweerd….. en ik ben het zat. En dan bedoel ik écht ZAT. Ik meen niet de absolute waarheid, en het laatste woord te hebben….. maar,  wat kan ik u wel bieden? Nou, de mening van een echte Cubaanse die over een paar jaar precies de helft van haar leven in Cuba heeft gewoond, en de andere helft in Nederland. Ik kan mij dus erg goed in beide culturen en denkwijzen verplaatsen.

Waarom kan ik u helpen Cuba beter te (leren) kennen en (vooral!) te begrijpen?

Om te beginnen, ben ik Cubaanse “de pura cepa” (= pur sang) Hoe vaak u naar Cuba bent gegaan, hoe veel u ook van Cuba en zijn mensen houdt, u kent Cuba niet zo goed als u misschien denkt. Hetzelfde – zij het in mindere mate- is ook van toepassing als u in al (een tijdje) op Cuba woont of heeft er gewoond. Ik herhaal: u kent Cuba niet zo goed als u denkt! Althans, niet zo goed als een Cubaan(se) zelf. Relax, het is niet uw schuld :-).  Waarom? Er zijn veel redenen…. Ten eerste hebben we de guiris, turistas en Cuba, yumastaalbarriëre. En al zou u vloeiend Spaans spreken, dat is niet hetzelfde als “Cubaans” te kunnen verstaan en praten, met al die uitdrukkingen en nuances. Cubanen zijn erg creatief en verzinnen geregeld nieuwe woorden. Ten tweede, wat voor u als buitenlander geldt, is niet hetzelfde als wat voor Cubanen geldt. Cuba heeft twee gezichten (en soms denk ik dat het nog véél meer zijn) Eentje voor de Cubanen zelf en eentje voor de toeristen. Hier bestaan er zelfs moppen over. Een daarvan zal ik aan het eind van deze post met u delen. Verder beschikt u over (betrekkelijk) meer geld, en mag u in principe veel meer. Bovendien bekijkt en beleeft u Cuba met veel andere ogen. Vergelijk het met een bril met gekleurde glazen. U zult alles zien in de kleur van de glazen, toch? En de “Nederlandse bril” uit te doen is erg moeilijk. Bovendien heeft u niet zelf al die gebeurtenissen meegemaakt die van Cuba (én de Cubanen) tot wat we nu zijn, hebben geschapen.

Ik ben in een antaal fora actief en word heel triest van de negativiteit van een aantal mensen. Ook op “gewone” websites over reizen en over Cuba, lees ik allerlei onzin. Mijn bedoeling is eerlijk te zijn, en vooral een aantal misverstanden uit de wereld te helpen.  Deze website zal vooral erg handig zijn voor mensen die graag naar Cuba gaan of (net) een Cubaanse vriend(in) hebben.

Mop over de twee gezichten van Cuba: die voor toeristen en die voor inwoners. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s