Eerste Argentijnse “paladar” in Cuba geopend

Het is geen enkele Cubaliefhebber ontgaan dat er in het land de laatste jaren een aantal dingen aan het veranderen zijn. Sinds Fidel Castro het stokje in 2006 overdroeg aan zijn progressievere broer Raúl zet deze voorzichtige stappen richting liberalisering van de centraal geleide economie. Zo is de private sector sinds 2010 ruimschoots verdubbeld, mogen boeren tegenwoordig bijna de helft van hun oogst verkopen aan de hoogste bieder (in plaats van die aan de staat te moeten afdragen), en is internet voor burgers toegankelijk gemaakt (al is het nog altijd een onbetaalbare luxe).Zo zijn ook in 2006 de zogeheten cuentapropistas (zzp’ers) ontstaan. Ze openden in groten getale hun eigen winkeltjes, restaurants ( = paladares) en B & B’s, waarna zich een levendige handel ontspon met toeristen én de lokale bevolking.

Stukje Argentinië in Cuba

Het eerste Argentijnse “paladar” in Cuba heet ¡Che, cubano! en is in de chique buurt Miramar gelegen, (municipio Playa) Ciudad de La Habana.

Adres: 3era B # 9615 tussen 98 y 96 A.

Telefoon: 72026957.

email: checubanoparrilla@gmail.com

Mooie naam

Ik vind de naam van het restaurant erg mooi. Het woord “che” komt nl. uit Argentinië, Dit leuke wordje wordt er veel gebruikt om iemands aandacht te trekken, want het betekent ongeveer “hé, vriend” of “hé, jij daar”. In Cuba was Che ook de bijnaam van Ernesto Guevara de la Serna. Hij kwam uit Argentinië en gebruikte vaak dit woord. Al gauw begon men hem “el che” (= de vriend of het maatje)  te noemen. Omdat het woord zo typisch Argentijns is, wordt het in heel Latijns – Amerika  gebruikt om te verwijzen naar iemand die uit Argentinië komt.

Eten in ¡Che, cubano!

De Argentijnse Jimena Rivero, vertelt dat de gerechten 100 % authentiek zijn. Men kan er broodjes, hoofdgerechten, salades en nagerechten bestellen. Een bekend broodje is bijvoorbeeld de ‘choripán” dat hier met thuisgemaakt brood wordt bereid. Het wordt geserveerd met een heerlijke chimichurrisaus (op basis van olijfolie)

Verder zijn er veel gegrilde vleesgerechten  en empanada’s, zoals Humita de Jujuy. Voor nagerecht kun je panqueque con dulce de leche proeven. De laatste worden rechtstreeks uit Argentinië geimporteerd.

Een greep uit de menukaart (prijzen zijn in CUC of zijn gelijke in CUP 1 CUC is 24 (soms 24 CUP)

Cerveza: 1.25
Refrescos: 0.75
Copa de vino tinto: 2.00
Empanadas:0.50
Pastas rellenas: 2.50
Platos principales: desde 2.75 (Hasta 3.50)
Pizzas:desde 2.00
Ensalada mixta con vinagreta de la casa: 1.00
Panqueque con dulce de leche argentino: 1.75

Hier zie je een aantal foto’s van het restaurant, een omgebouwde garage met een capaciteit van 20 personen.

restaurante-che-cubano-uit-eten-in-Cuba-paladar-cuba-paladares
Restaurante ¡Ché cubano!
Paladar ¡Che, cubano!
Paladar ¡Che, cubano!

© Lourdes Cruz, 2015.

U Bent welkom om dit artikel op social media te delen (bv. op Facebook) en te rebloggen, enz. enz omdat de bron altijd vermeld wordt. Gebruikt u echter copy & paste, vermeld mij dan aub als auteur en link naar dit artikel want dit is de bron. Ook op wat er online op een blog wordt geschreven bestaat  zoiets als auteursrecht!

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s