Relatie met een Cubaan: Fase 1

FASES DIE EEN RELATIE MET EEN CUBAANSE MAN VERLOOPT.

Dit artikel is een vervolg op “Een Cubaanse man als vriend?” Heeft u die nog niet gelezen dan vind u het hier.

Fase 1 =>Flirten en verleiden, oftewel: “Dime de qué presumes…

Cubaan zal alles uit de kast halen om je te veroveren. Ik weet zeker dat ze met buitenlandse vrouwen nóg beter hun best doen. Vooral als ze slechte bedoelingen hebben. Ze willen niet dat je “ontsnapt” en gedragen zich totaal onweerstaanbaar. Je gelooft je ogen niet: de perfecte man! Knap, grappig, attent, romantisch, misschien zelfs een goede minnaar….

De Cubaanse man zal een aantal tactieken toepassen om je voor zich te winnen, nl:

1- Veel flirten. Dit kunnen Cubaanse mannen (vrouwen ook) heel goed. Een knipoog, een stralende glimlach, je hand vasthouden…

Mijn advies: Flirt terug als je wilt, en geniet van die aandacht. Het is geweldig voor je zelfvetrouwen! Mocht je dit niet leuk vinden, zeg dan in een lage stemtoon (dit klinkt autoritair) “Déjame en paz” of “Tengo novio/Soy casada” of “No me gustas como hombre”. Schrik niet als je hem binnen 2 minuten zijn pijlen in de richting van je vriendin ziet richten. 

2 – Je wordt overladen met mooie en originele complimentjes. Dit heet in Cuba een “piropo” en het werkwoord is dus “piropear”. Hou je vast, want dit gaat veel verder dan het lamme: “kom je hier vaak?” die je misschien al 100 keer in Nederland hebt gehoord. Hij zal je voortdurend vertellen hoe mooi je bent: je haar, je mond, enz. Bekende kant- en-klare “piropos” zijn bijvoorbeeld:

Optimistische piropos:

«¿Crees en el amor a primera vista o tengo que pasar de nuevo?» = geloof je in liefde op het eerste gezicht of moet ik nog een keer langs je lopen?

«Estoy buscando el 1/2 (MEDIO*) para llevarte a mi 1/4 (CUARTO*).» = Ik ben op zoek naar een manier om je in mijn slaapkamer te krijgen.

*medio = middel, is ook “helft of half in het Spaans = 1/2 *cuarto = een kwart, maar ook in Cuba en L.A. = slaapkamer.

Romantische piropos:

«Tus padres son unos ladrones, se robaron dos estrellas del cielo y las pusieron en tus ojos» =je ouders zijn dieven, ze hebben twee sterren uit de hemel gestolen om die in je ogen te zetten.

Zeer optimistische tot nogal brutale “piropos”

«¡Qué bonitas piernas! ¿A qué hora abren?» = Wat een mooie benen…. «Hoe laat gaan ze open?» :-O

«Bonitos pantalones…. se verían bien en el piso de mi cuarto» = Mooie broek, die zou er goed uitzien op de vloer van mijn slaapkamer.

«Mañana… ¿Te despierto con el codo o con el teléfono?» = Hoe zal ik je morgen wakker maken: met een elleboogstootje of met de telefoon?

«Discúlpame… ¿Tienes hora?… es que se me paró cuando te vi» = Heb je de tijd? Want de mijne stopte ( hier wordt bedoeld: werd stijf) toen ik je zag. :-O :-O :-O

«El médico me prohibió levantar cosas pesadas… ¿Me ayudas a hacer pipí?» = Van de huisarts mag ik geen zware dingen optillen… help jij mij te plassen? :-O :-O :-O

Spontane piropos:

Geen kant en klare, ze worden ter plekke geimproviseerd en spreken zeer over de originaliteit van de man. Enkele voorbeelden: Toen ik een tiener was had ik een spijkerbroek. Op een van de kontzakken zat een etiket waarop “JESUS” te lezen was. Ik kreeg geregeld te horen “Jesús…. ¡Ay Dio y la vrige! (¡Ay Dios y la virgen!) Men deed nl. Taita Julián na, een personage van de enorm populaire soap “Sol de Batey”. Mijn zus is altijd erg lang geweest (voor een Cubaanse dan). Haar beste vriendin was juist klein van stuk. Men zei altijd tegen mijn zus …. wow…. “Caballo grande: ande o no ande” (grote dingen zijn beter) maar toen zagen ze haar vriendin, die mooie, grote groene ogen heeft en zeiden ze…  “el perfume bueno viene en frasco chiquito!” (Goed parfum zit in kleine flesjes)

Mijn advies: Ook hier geldt, geniet ervan want het is niet vrouwonvriendelijk bedoeld, maar juist andersom: het is een blik van waardering! Dus accepteer gracieus het complimentje met een glimlach. Maar wel in je achterhoofd houden dat flirten in ons cultuur zit: ze doen nl. zo tegen iedereen die er redelijk uitziet.  

3- Cubaan geeft jou veel aandacht en gedraagt zich erg hoffelijk. Als je nog in Cuba bent belt hij of komt hij je vaak opzoeken. Als je al thuis bent zal hij een vermogen uitgeven (vaak op jouw kosten) aan smsjes en telefoontjes. Hij zal je koffers en tassen dragen en deuren voor je opendoen.

Mijn advies:

a) Als je bij hem in Cuba bent: Observeer je Cubaanse vriend. Let niet zo veel op zijn woorden: mooie woorden zeggen is makkelijk! Daden spreken harder dan woorden! Let op hoe hij andere mensen om zich heen behandeld, vooral anbekenden.  

Als je terug bent in Nederland: Hou in de gaten hoe hard hij zijn best doet om met jou in contact te komen. Gebruikt hij alleen “makkelijke”middelen zoals sms of bellen? Of gaat hij juist urenlang in de rij staan om je een uitgebreide email te kunnen sturen? Nog beter is als hij naar NL reizende mensen vraagt om een brief voor jou mee te brengen. Vraag jij Nederlandse kennissen die iets voor je vriend meenemen om op de reactie van je vriend te letten als ze met een brief van jou bij hem komen. Vraagt hij naar je, toont hij interesse? Of wordt er alleen gretig in het envelopje gekeken of er geld in zit? Als ik zelf een brief moet meenenen heb ik binnen 3 seconden in de gaten als de Cubaan alleen maar aan het geld denkt: er wordt mij niet gevraagd naar de afzender, bv. of hij/zij het goed maakt. Er wordt mij niet naar mijn telef. of verblijfplaats gevraagd (zoadat ze in cntact met mij kunnen komen om een brief terug te sturen) Dan weet ik voldoende! 

4-  Cubaan is niet van je af te slaan en zoekt veel fysiek contact. Niet schrikken, ik bedoel gewoon dat hij probeert je hand vast te pakken, of misschien een kus op de mond te stelen. Dit laatste doet hij door te doen alsof hij jouw een kus op de wang gaat geven en op het laatste moment zijn hoofd een kwart slag te draaien. Latijns-Amerikanen zijn het tegenovergestelde van bv. Japanners. Terwijl die nogal afstandelijk buigen, hoort elkaar aanraken echt bij ons cultuur. Maareh….wél normaal aanraken, hé?. Ook wij vinden het niet goed als een man die niet ons partner is, ons bv. bij de billen wil grijpen, enz. Dit hoef je echt niet te dulden.

Mijn advies: Als je liever geen (intieme) fysieke contact wilt, kun je hier maar beter meteen erg duidelijk over zijn. Kijk de dader zeer ernstig aan en zeg dan in een lage stemtoon (dit klinkt autoritair) “¡No te atrevas a tocarme más! (= waag het niet om mij nog een keer aan te raken) of “No me faltes el respeto” ( = doe niet zo onrespectvol!) 

5- Bluffen. Deze taktiek heet niet voor niets bluffen. Het is écht bluffen! Dit had je al sinds de brutale piropos al moeten zien aankomen, meis… :-). Als al het andere niet werkt, zal Cubaan je zonder blikken of blozen en in kleuren en geuren vertellen hoe goed hij in bed is, hoe lang hij het vol kan houden…. er zijn mannen die je zelfs vertellen over de afmetingen én vorm van hun edele delen. NO COMMENT!

Mijn advies: trap er vooral niet in. Vaak klopt er helemaal niets van. . Het bekende Spaanstalige spreekwoord zegt niet voor niets:

“DIME DE QUÉ PRESUMES, Y TE DIRÉ DE QUE CARECES” = Die sich große Streiche rühmen, sind selten gute Fechter.

Ik wil niemand kwetsen, maar ik heb beloofd hier echt eerlijk te vertellen hoe het ervoor staat. Ik vind Cubaanse mannen  over het algemeen normaal tot matig in bed.  Als je het toch probeert, wees bereid op een mogelijke teleurstelling of een zozo seks. Redenen hiervoor zijn o.a. machisme, dat diepgeworteld zit in de mentalitiet van Cubanen, en het feit dat Cubaanse vrouwen dergelijk gedrag gewoon pikken.  Maar misschien heb je geluk en vind je de “aguja en un pajar” (de spreekwoordelijke naald in een hooiberg) En misschien doen ze iets beter hun best met buitenlandse vrouwen. Ik denk dat Cubaanse vrouwen daarentegen veel beter zijn. Dit kan ik echter niet met zekerheid beweren, want ik ben hetero ;-). Hoe het komt dat Cubaanse mannen niet zo goed presteren wordt een onderwerp voor een van mijn volgende posts.

 

2 reacties

  1. Hiervan in Cuba al genoeg gehoord en gezien. Veel vrouwen gaan naar Cuba voor dit soort aandacht en dat begrijp ik ook wel aangezien de mannen hier wat killer zijn, maar je moet altijd realistisch blijven.
    Op de Antillen kom je hetzelfde gedrag tegen.

    Geliked door 1 persoon

  2. ¿Verdad que sí, eh? bedankt voor je reactie, dit is idd. overal in het Caribisch gebied hetzelfde. Erg leuk voor het zelfvertrouwen, natuurlijk, mits mannen niet te ver gaan! Lastiger is als ze handtastelijk worden, enz. En buitendlandse vrouwen zouden voorzichtig moeten zijn om geen slachtoffer te worden van romantische fraude. Vandaar deze artikelen. Ik wil mijn steentje bijdragen in de strijd tegen oplichting en romantische fraude. Heb al zo veel leed en geestelijke schade gezien, bv. bij kennissen en (ex)cursisten van mij 😦 .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s