Tips om Cubanen blij te maken.

Waar maak je een Cubaan/se blij mee?

Deze vraag hoor ik vaak van cursisten, vrienden en kennissen. Antwoord is niet zo makkelijk, want smaken verschillen. Toch zijn er een aantal dingen die vrijwel iedereen in Cuba leuk vindt.

Het makkelijkst is geld. Het weegt weinig en je kunt er in principe alles mee kopen (ik bedoel uiteraard materiële zaken) Maar veel mensen willen om een aantal persoonlijke redenen geen geld geven. Hier een aantal suggesties.

1- Eten. Lekker eten, welteverstaan. Chocolade doet het altijd goed. 🙂 Tip: probeer chocoladeletters, chocolademunten, én chocopasta. Nadeel is dat chocoladeletters en -munten, volgens mij, alleen rond Sinterklaas verkrijgbaar zijn. Je maakt hier wel een flinke indruk mee :-D. Chocoladepasta komt in nogal zware glazen potten, maar er zijn kleinere potten verkrijgbaar en ik heb ook wel eens plastic potten gezien. Hoe dan ook, trust me on this, hier maak je ze écht heel blij mee!!! Denk eraan; chocolade smelt bij een temperatuur van ong. 25 graden. het is belangrijk om meteen na aankomst uit koffer te halen en in een koelkast te zetten. Als je airco in je kamer hebt dat is dat ook heel geod. Stroopwafels vallen ook in de smaak. Chips e.d. doet het ook altijd goed. Cubanen zijn ook stapelgek op zoute koekjes zoals die van het merk Tuc. Probeer smaken als kaas en ham. Tip: neem kruiden mee. Ze wegen niks en in Cuba zijn ze schaars en duur. Bij de Toko krijg je vaak meer voor minder geld dan in de Supermarkt. Hou wel rekening met de Cubaanse keuke: we gebruiken zelden kruiden als nootmuskaat of kruidnagel. Salie, dragon, e.d. kennen we niet eens. Neem dus komijn (ketoembar in de Toko) (gemalen maar ook zeker heel) laurier, kaneel en oregaan (orégano). Zoete paprika en piment (all spice in het Engels) doet het ook goed. 

2- Electrische apparaten. Heel goed scoren mobieltjes, en usb sticks met een grote capaciteit, en ook hard disks. Groter kan natuurlijk ook,  (als TV’s, airco,  e.d.) maar die zijn behalve duur erg onpraktisch gezien hun omvang en gewicht (invoerkosten, enz) USB sticks en hard disks worden vooral gebruikt om het “paquete” bij de distributeur te gaap ophalen. Studenten hebben USB sticks ook hard nodig. Tip; hou in gedachten dat het in Cuba verboden is om walkie-talkies in te voeren.

3- Ondergoed. Ja, hoor, ondergoed. die is in Cubaanse winkels lelijk, duur en van slechte kwaliteit. Hoe mooi, apparter en spannender, hoe beter. Pas op met oma slips brengen (vooral als het een jonge dame betreft) Je loopt echt het risico dat ze die naar je hoofd slingert (geintje) Dat zou ik alleen aan een oudere dame geven. Ook grote maten BH’s en slips zijn erg gezocht. Daar is er heel erg moeilijk om aan te komen. Ook zijn lange witte sokken erg gewild. In sommige scholen zijn ze verplicht.

4- Kleding en schoenen. Om dezelfde reden als hierboven. Schoenen uit de dollarwinkels zijn soms binnen een maand kapot, bv. zool laat los. Schandalig!  Tip: vraag Cubanen van tevoren naar hun schoen- of kledingmaat. Ben je in Cuba vraag dan naar “la plantilla de los pies” dan trekken ze de contouren van hun voet over op een papier, en weet je precies wat hun schoenmaat is. Schoenmaten verschillen nl. enorm per winkel, merk  of model en zo weet je zeker dat de schoenen zullen passen. Cubanen blij met kleding en schonenen als cadeau maken is wel een beetje ingewikkeld. Ze hebben een apparte smaak en -vooral jonge mensen- dragen graag alleen wat erg ‘in’ is. Tip: Met het volgende kun je nooit de plank mis slaan, en dat zijn: sexy en/of glittertjes en/of felle kleuren. Cubaanse vrouwen houden nu eenmaal van opvallend. Tip: Ook buitenlandse vlaggen (vooral die van de V.S.) als motief doen het goed. Denk dus aan de “stars and stripes” volgende keer dat je naar Cuba gaat en je zult scoren!

 

5- Schoolbenodigheden. Spullen als vulpotloden, pennen, kompassen, schriften….

6- Lichaamsverzorgingsproducten, als toiletzeep, douchgel, parfum, scheermesjesenz. Tip: Dove doet het erg goed.

8- Make up en nagellak. Ook hier geldt: glitters en opvallend.

9-  Haarverzorgingsproducten. Maskers, haarverven, maar ook producten voor zwarte mensen om hun haar te ontkrullen.

10- Kunstbloemen en -planten. Die doen het in Cuba erg goed als cadeau. Reden: in Cuba is het wel érg heet en in die hitte houden snijbloemen het niet lang vol! Kunstbloemen zijn daar een goede oplossing voor.

11- Tijdschriften. Vooral glossy- en roddelbladen!

12- Sieraden. Sieraden doen het goed voor de dames. Wil je écht indruk maken, geef een gouden sieraad. Cubanen zijn (over het algemeen, maar er zijn uitzonderingen) dol op goud. Ik zelf geef er niets om, maar ik ben Cubaanse en weet waar ik over spreek.

En verder werkelijk álles wat je maar kunt bedenken.

Zaken die het als cadeau minder goed doen in Cuba: (bloemen)zaden, tenzij Cubaan daar zelf om gevraagd heeft. Boeken.

 

https://cubataalcultuurinfo.files.wordpress.com/2016/03/bandera-americana1.jpg

 

.

 

 

2 reacties

  1. Ik heb toevallig een boek voor iemand meegenomen deze keer! :p ik wist dat hij graag engels wilde leren maar vanwege werk geen tijd had voor een cursus. Dus heb frases en ingles para dummies besteld en meegenomen. Deze cubaan was er gelukkig wel heel blij mee! 🙂 maar normaal inderdaad kleing en shampoo’s, parfums etc..

    Like

    • Klopt helemaal, er zijn Cubanen die graag lezen en die niets om goud geven (Ikke bijvoorbeeld en je Cubaanse kennis) Adviezen zijn gebasseerd op de gemiddelde Cubaan. Zaden, boeken e.d. geven adviseer ik alleen als Cubaan daar zelf om vraagt (zoals ik jouw geval) Met boeken e.a. leeswaar: pas op met thema of onderwerp ervan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s